1. Zakysanou smetanu osladíme a lehce do ní vmícháme ušlehanou šlehačku.
2. Variabilně tuto směs ochutíme. Já udělala půl směsi stracciatella s banánem, půl s jahodovou marmeládou.
Stracciatellu připravíme jednoduše tak, že nastrouháme asi půlku tabulky čokolády a lehce ji přimícháme do směsi.
A jdeme tvořit dort:
3. Na dno a na boky mísy o objemu asi 1,5 litru/ o průměru asi 16 cm vyskládáme piškoty. Já použila kakaové, ale jsou dobré i světlé.
4. Zalijeme první částí směsi.
5. Tu pokryjeme piškoty. Já tentokrát piškoty namáčela do silné a vychladlé instantní kávy.
6. Zalijeme druhou částí směsi a opět pokryjeme piškoty.
7. Dáme na pár hodin ztuhnout do lednice. Klidně i do druhého dne.
8. Po ztuhnutí dort vyklopíme, podle fantazie ozdobíme třeba jedlými květy, které zrovna najdeme na zahrádce (primulky, macešky, fialky, sedmikrásky... ) a můžeme podávat.
Ingredience
375 g zakysané smetany 15% (1 kelímek)
250 ml šlehačky 30% (1 kelímek)
3 - 5 lžic cukru
Asi 250 g piškotů (světlé a/ nebo kakaové)
Dle chuti: instantní káva, čokoláda/ kakao, banán či jiné ovoce, marmeláda
Přidat recenzi